Ha gyakran olvassa blogjainkat, valószínűleg már sokat hallott a kannabidiolról (CBD) és a CBD-olajról. De mi a helyzet a kenderolajjal? Ez ugyanaz? Vagy valami másról van szó? Vessünk egy pillantást. A kenderolaj (kendermagolaj) a kendermagok préselésével nyert olaj. A hidegen sajtolt, dióízű, finomítatlan kenderolaj színe a sötéttől a világoszöldig terjed. Minél sötétebb a színe, annál zamatosabb az íze.
A kenderolaj teljesen különbözik a kannabiszolajtól, és nem rendelkezik tudatmódosító hatással. A CBD olajtól is különbözik. A kender virágaiból, leveleiből és szárából nyert - CBD-ben gazdag - olajnak egészségügyi előnyei is vannak. Általában CBD-olaj néven ismert. A kenderolaj és a CBD olaj közötti további különbségekért olvassa el ezt a bejegyzést.
Hogyan állítják elő a kenderolajat?
A kendermagolajnak számos ipari felhasználási módja van, amellett, hogy tápláló étrend-kiegészítő, amely elképesztő egészségügyi előnyökkel bír. A kendermagból származó olaj kinyerésére többféle eljárás létezik. A kivonás folyamata gyakran a felhasználási céltól függ.
A magok tisztítása
A magok kézzel vagy mechanikusan történő átrostálása és átszűrése nagyon fontos, hogy a magokhoz ne tapadjon növényi anyag. A növényi anyagok jelenléte megváltoztathatja az olaj kémiai összetételét.
Az olaj kinyerése
A kivonási folyamat különbséget okozhat az olaj fizikai és kémiai összetételében. A kivonási folyamatok eltérései a termés gazdaságosságának eltéréseihez is vezetnek.
Összetevők
A kendermagok ezeket az ásványi anyagokat és a kender tápanyagait tartalmazzák:
- C-vitamin
- Kalcium
- Vas
- Omega-3 zsírsavak
- Gamma-linolénsav
- Arginin
- Magnézium
- B-vitaminok
E tápanyagok közül számos hozzájárul az egészséghez. Megjegyzendő, hogy a kendermag jelentős mennyiségű vasat is tartalmaz. Ez segít megelőzni a vashiányt vagy a vérszegénységet. Más olajokhoz és zsírokhoz hasonlóan a kenderolaj 9 kcal/g-ot biztosít.
A kenderolaj használata a konyhában
Más étkezési olajokkal összehasonlítva a kenderolaj alacsony telített zsírtartalmú és gazdag többszörösen telítetlen zsírsavakban. Viszonylag alacsony a füstpontja, sütésre nem alkalmas. De salátákhoz és más ételekhez hozzáadhatja. Elsősorban étolajként és étrend-kiegészítőként használják.
A kenderolaj hatásai
Egészen a közelmúltig a Cannabis sativa potenciális terápiás előnyeiről szóló viták többsége a kannabinoidokra összpontosított. A kendermag és a kenderolaj - a kendermagból préselt olaj - jótékony hatásai még mindig nagyrészt ismeretlenek.
William Leonard és mások tanulmányában a kenderolaj néhány lehetséges előnyét ismerhetjük meg. A kendermag szuperkritikus folyadék és etanolos kivonatokról kiderült, hogy emberi hepatomában antioxidáns enzimek felszabadulását indukálják. Kendermagos étrenden tartott patkányoknál a vér koleszterinszintjének csökkenését, a memória javulását, a szisztémás gyulladás és az oxidatív stressz csökkenését, egészségesebb bélmikrobiomot, valamint fokozott inzulinérzékenységet és az öregedésgátló gének kifejeződését is kimutatták.
Emberi vizsgálatokban a kendermagolaj pozitív hatást mutatott a bőrre, a mentális és neurológiai rendellenességekre. Mindazonáltal a kendermag szív- és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatásai még további ellenőrzésre szorulnak.
Jogi státusz
2018 decemberében az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal) befejezte a kendermagból származó élelmiszer-összetevőkre vonatkozó három általánosan biztonságosnak elismert közlemény értékelését: hántolt kendermag, kendermagfehérjepor és kendermagolaj. Az FDA-nak nem volt kérdése azon következtetéssel kapcsolatban, hogy az említett termékeknek a közleményekben leírtak szerinti felhasználása biztonságos. Ezért ezek a termékek jogszerűen forgalmazhatók emberi élelmiszerekben a közleményekben leírt felhasználási célokra, feltéve, hogy megfelelnek az összes többi követelménynek.
Következtetés
A kendermagolaj fontos része lehet a főzési rutinjának, mivel nagyon sok egészséges zsírsavat és omegát tartalmaz. Próbálja ki a kenderolajat, és mondja el nekünk, hogy mit gondol.