Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Hasznos tippek az immunrendszer erősítéséhez

Az immunrendszer a fő védfalunk, és számos funkciója van. Megóv minket a betegségektől, a fertőzésektől, és fontos szerepet játszik a betegségek és sérülések utáni gyógyulásban. Alapvetően, ha nem lenne immunrendszerünk, akkor nem élnénk sokáig.

 

 

Ebben a cikkünkben megnézünk néhány csodálatos tényt a védelmezőnkről, és megvitatunk néhány lehetőséget immunrendszerünk erősítésére és egészségünk megőrzésére vonatkozóan.

 

Érdekes tények immunrendszerünkről:

 

Először is, az egyik legcsodálatosabb tény immunrendszerünkkel kapcsolatban, hogy nevetéssel egészségesebbé teheti magát.

Amikor nevetünk, testünk dopamint szabadít fel az agyban, ami segíthet csökkenteni a stresszt. Mivel a stressznek nagy szerepe lehet az egészségünkben is, javasoljuk, hogy találjon valamit, ami mindennap boldoggá teszi.

Másodszor, minden szövetünkben vannak immunsejtek. Képzelje el, hogy immunrendszerünk egy nagyon erős sereg. Ebben a hadseregben ezer és ezer katona van - az immunsejtek. Ezek a katonák folyamatosan figyelnek a támadás jeleire, és megvédenek bennünket a baktériumoktól, vírusoktól és parazitáktól.

Egy másik csodálatos tény, hogy a láz és a gyulladás valójában jó jelek. Sokan megijednek, ha lázasak, és azt hiszik, hogy betegek.

De mit is jelent valójában a láz és a gyulladás? Annak a jele, hogy a test végzi a munkáját. A láz felszabadítja a fehérvérsejteket, fokozza az anyagcserét és megakadályozza bizonyos organizmusok szaporodását.

Immunrendszerünk folyamatosan alkalmazkodik a körülöttünk élő baktériumokhoz. És ez az egyik fő oka annak, hogy ilyen sokáig élhetünk. Miután testünk kapcsolatba lép egy bizonyos idegen anyaggal (vírus, baktérium egyéb organizmus), megtámadja, majd később emlékszik rá. Amikor legközelebb ugyanazzal az anyaggal találkozunk, testünk pontosan tudja, mit kell tennie. Most, hogy ismerünk néhány érdekes tényt hadseregünkről, amely megvéd minket, nézzünk meg olyan lehetőségeket, amelyek segíthetnek rajta.

 

Tippek immunrendszerünk erős és egészséges megőrzéséhez:

 

Mosson kezet

 

Azt gondolhatja, hogy ez egy ostoba tipp, amelyet mindannyian ismerünk. De a kezünk mosása valójában az egyik leghatékonyabb módszer a baktériumok terjedésének megakadályozására. Hányszor mossunk kezet?

Alapvetően meg kell mosnunk a kezünket az ételek elkészítése és elfogyasztása előtt, közben és utána, a WC használata, pelenka cseréje vagy a WC-t használó gyermek megtisztítása, orrfújás, köhögés, tüsszentés, állat érintése, takarmány, állati hulladék, az állateledel vagy a kedvtelésből tartott állatok kezelése és a szemét megérintése után. Meg kell mosnunk a kezünket az otthoni ápolás előtt és után is, aki hányástól vagy hasmenéstől szenved, vagy egy vágás vagy seb kezelése után.

Ön kezet mos ezekben a helyzetekben?

 

Legyen aktív

 

Olyan sokféle fizikai tevékenység közül választhat, amelyek valóban segítenek a baktériumok kiürítésében és a légutak megtisztításában. A rendszeres edzés stressz esetén is segít, csökkenti egyes betegségek kialakulásának esélyét és erősen tartja csontjait. De ne vigye túlzásba a testmozgást! A jóga, a meditáció és a légzési technikák is segíthetnek.

 

Csökkentse a stressz szintjét

 

A stressz sokféle probléma és betegség gyökere lehet, ezért javasoljuk, hogy szánjon időt és találjon egy gyakorlatot, amely segít csökkenteni a stresszt. Tudjuk, hogy minden ember másként kezeli a stresszt, ezért íme néhány ötlet a stressz csökkentésére:

 

 

Aludjon eleget

 

Az alvás a legtermészetesebb módszer a rendszer újra indítására. Egy 2019-es UCSF-tanulmány során a kutatók megállapították, hogy ha rosszul és keveset alszik (éjszakánként kevesebb mint 6 óra) négyszer nagyobb valószínűséggel fázik meg. Alváskor a tested gondoskodik sejtjeinek helyreállításáról, és általában segít a gyógyulásban.

 

Kiegyensúlyozott étrend

 

Fogyasszon teljes értékű, feldolgozatlan élelmiszereket. Győzödjön meg róla, hogy magas antioxidáns tartalmú ételt fogyaszt, mivel ezek megvédenek minket a szabad gyököktől és a sejtjeink káros hatásaitól. Koncentráljon a rostokban gazdag zöldségekre, gyümölcsökre, hüvelyesekre, teljes kiőrlésű gabonákra és egészséges zsírokra. És végül ne feledkezzünk meg a vitaminbevitelről! Itt számos, a piacon kapható étrend-kiegészítővel is segíthet, de mindenképpen megbízható márkákat válasszon.

 

Összegzésként

 

Immár több életmódbeli és étrendbeli változtatást végezhet az immunrendszer megerősítése érdekében.

Ide tartozik a higiénikus és aktív életmód, a stressz csökkentése, az elegendő alvás és a kiegyensúlyozott étrend.

Mivel az elmúlt év a Covid-19 „éve” volt, minden eddiginél fontosabb elkezdeni megtanulni, hogyan lehet az immunrendszerünket minél erősebbé tenni, és így elkerülni a különböző betegségeket.

Keresés