Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

MI AZ A CO₂-KIVONÁS?

MI AZ A CO₂-KIVONÁS?
CO₂ extrakció
Bizonyos hőmérsékleten és nyomáson a CO₂ oldószerként viselkedik. Ez az egyik legdrágább extrakciós módszer, azonban széles körben alkalmazzák a hatékonysága, biztonságossága és a növényi anyagok feldolgozásának környezetbarát megközelítése miatt.

 

MI AZ A CO₂-KIVONÁS?

CO₂ extrakció
Bizonyos hőmérsékleten és nyomáson a CO₂ oldószerként viselkedik. Ez az egyik legdrágább extrakciós módszer, azonban széles körben alkalmazzák a hatékonysága, biztonságossága és a növényi anyagok feldolgozásának környezetbarát megközelítése miatt.

Mire használják a CO₂ extrakciót?

A kender növekvő népszerűségével a kannabisz rohamosan betört a világpiacra, és a kivonatok ennek a virágzó iparágnak az egyik alapvető összetevője.

A szuperkritikus CO₂ extrakció egy általánosan használt módszer a különböző összetevők leválasztására a növényből, mivel tiszta és biztonságos terméket állít elő. Ez egy olyan eljárás, amelyet szuper- vagy szubkritikus körülmények között lévő gázok segítségével kivonatok és más anyagok kinyerésére használnak. A szuperkritikus gázok a gázok összes fizikai tulajdonságával rendelkeznek, de összenyomhatatlanok és ugyanolyan oldóerővel rendelkeznek, mint a folyadékok.

Extrakciós berendezések és módszerek

Az extrakciós rendszer mérete a tétel méretétől függően változik. A minták lehetnek akár 10 grammos méretűek, de akár több száz kilogrammosak is. A szuperkritikus CO₂ extrakció a hőmérséklet és a nyomás folyamatos ingadozása miatt hosszabb időt vesz igénybe, mint más módszerek.

Az extrakció elvégzéséhez a növényi anyagot meg kell őrölni és egy extrakciós edénybe kell helyezni. A CO₂ gázt ezután magas hőmérsékletnek és nyomásnak vetik alá. Ezután egy szivattyú a szuperkritikus CO₂-t az extrakciós edénybe nyomja, ahol találkozik a növénnyel, és megtörik a trichomákat, lehetővé téve a növényi anyag egy részének feloldását. Ezután egy nyomáscsökkentő szelep lehetővé teszi, hogy az anyag egy különálló edénybe áramoljon, ahol egy belső kompresszor és fűtőberendezés segítségével állítják be a nyomást és a hőmérsékletet.A hőmérséklet és a nyomás, valamint az áramlási sebesség változtatásával bizonyos molekulák a CO₂-hez kötődnek, így azok leválaszthatók a növényről. Sok rendszer visszavezeti a CO₂-t a tartályba, hogy a következő tétel során felhasználhassa. A kivonat ezután egy gyűjtőedénybe, például egy főzőpohárba kerül.

A CO₂ extrakció előnyei

Tisztább: A CO₂-vel extrahált anyag mentes a maradék oldószerektől. Az extrakció végeztével semmi sem marad utána, mivel a CO₂ elpárolog, és nem hagy nyomot a végtermékben.

Beállítható: 
A CO₂-nak nagyon alacsony a forráshőmérséklete, és szobahőmérsékleten is gáz akar lenni, így természetesen elválik a kivont olajtól, további desztilláció vagy tisztítás nélkül.

Hideg: 
A CO₂-kivonás a növény számára természetes hőmérsékleten végezhető, így minimálisra csökkenthető a növényi anyag és a kivont olaj termikus degradációja.

Költséghatékony: 
A CO₂ könnyen hozzáférhető és széles körben használják számos iparágban. A szuperkritikus CO₂ extrakciós rendszerek az egyes extrakciók során felhasznált CO₂ 95%-át visszavezetik, majd visszanyerik.

Következtetés: Ez a módszer környezetbarátnak tekinthető, mivel nem keletkeznek nemkívánatos vagy káros melléktermékek. Legismertebb a kenderkivonat, valamint a koffeinmentes kávé és tea előállításához való felhasználása.