Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mit tegyünk rovarcsípés esetén

Mit tegyünk rovarcsípés esetén

Az idei tavasz és a nyár eleje sok napsütéssel és magas hőmérséklettel kényeztet bennünket , no meg némi esővel. Jó hír mindazoknak, akik nem szeretik a telet és a hideg időt, ugyanakkor rossz hír azoknak, akik nem szeretik a szúnyogokat és más rovarokat. Amikor a magas a hőmérséklet csapadékkal társul, a szúnyogok és más rovarok elszaporodásához vezet. És némelyikük akár veszélyes is lehet.

Hogyan védekezzünk a rovarcsípés ellen?

A bőr védelme elengedhetetlen. Többféle, drogériákban megvásárolható riasztó közül válogathatunk. Vannak, akik az illóolajokat tartalmazó természetes riasztószereket részesítik előnyben. A riasztó tulajdonságokkal leggyakrabban társított illóolajok a citronellaolaj, az eukaliptuszolaj és a macskamentaolaj. Azok számára, akiknek nincs problémájuk néhány erősebb, nem természetes hatóanyaggal, a szakértők többsége szerint a leghatékonyabb rovarriasztó a DEET (dietiltoluamid).

Természetes anyagokból (pl. len vagy pamut) készült könnyű ruhák viselése is javasolt, lehetőleg fehér vagy törtfehér színben, amely nagy mértékben fedi a bőrünket.

Mi történik, ha egy rovar megcsíp minket?

A rovarcsípések általában duzzadt csomókat okoznak a bőrön, ami fájdalmas vagy viszkető lehet. A tünetek általában néhány órától néhány napig tartanak. Néha azonban a teljes gyógyulás hosszabb ideig tart.

Néha enyhe allergiás reakció léphet fel – így a duzzadt csomó egy kicsit nagyobb és fájdalmasabb lesz. Ezek gyógyulása legfeljebb egy hétig tart.

Ritka esetekben súlyos allergiás reakciók léphetnek fel, ezért azonnal forduljunk orvoshoz.

Hogyan reagáljunk, ha egy rovar megcsíp minket?

Súlyos allergiás reakció esetén azonnal forduljon orvoshoz!

Ha azonban enyhe reakció lép fel, javasoljuk:

  • Hűtse le a harapás helyét hideg víz alatt vagy hideg ruhával.
  • Szükség esetén vegyen be vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót és/vagy antihisztamin gyógyszert.
  • Készítse el saját „csípés utáni elsősegély szerét: keverje össze a szódabikarbónát egy kevés vízzel, hogy pasztát kapjon, és vigye fel az érintett területre.

Számos kereskedelmi forgalomban kapható gél és krém segít megnyugtatni a rovarcsípés utáni területet. Számos lehetőség közül választhat, a hűsítő tulajdonságokkal rendelkező gélektől, mint az aloe vera, a különféle krémekig, amelyek hozzáadott gyulladáscsökkentő összetevőket vagy a bőr gyorsabb gyógyulását elősegítő összetevőket tartalmaznak.

Gyógyító (SOS) krém rovarcsípés ellen

A PharmaHemp kifejlesztette az SOS MULTIPURPOSE CBD krémet, amely tökéletes, amikor gyors enyhülésre van szüksége. Ezenkívül a teljes spektrumú, kannabidiolban (CBD) gazdag kenderkivonat magas koncentrációja kiváló gyulladáscsökkentő szer, amely biztosítja, hogy bőre hamarosan tökéletes állapotban legyen a kellemetlen esemény után.